Kalėdos Norvegijoje - viena svarbiausių švenčių metuose. Jai ruoštis norvegai paprastai pradeda dar lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje - miestai puošiami kalėdinėmis girliandomis, skamba kalėdų dainos ir pan. Taip pat gruodžio mėnesį rengiami “julebord” - kalėdiniai vakarėliai darbuotojams. Žmonės papsipuošia ne kiek ne prasčiau nei sutinkant naujuosius metus, bendrauja, linksminasi, ir būtinai valgo tradicinius norvegiškus kalėdinius patiekalus:
• pinnekjott (plėšyti virti šonkauliukai),
• ribbe (šoninė su keptais lašiniais),
• gravlaks (specialiai pūdyta lašiša),
• akevit - vietine norvegiška degtine, gaminama iš bulvių.
Pačias Kalėdas norvegai sutinka dažniausiai namuose, šeimos ir artimųjų rate. Stalai užtiesiami raudonomis staltiesėmis, namuose kiekvieną vakarą deginamos žvakės. Kalėdų eglutė puošiama girliandomis, blizgučiais, Norvegijos vėliavėlėmis. Taip pat ant eglutės kabinami vaikų pagaminti spalvoti blizgantys krepšeliai, į kuriuos suaugusieji prideda saldainių, riešutų ir kitų skanėstų. O kalėdų dovanas neša Nisse - kalėdų nykštukas.
Maistas norvegams - labai svarbi švenčių dalis. Todėl šeimininkės kepamų skanėstų kvapais namiškius pradeda vilioti likus savaitei iki kalėdų - be anksčiau minėtų patiekalų, taip pat ruošiami avienos suktinukai, kelių rūšių silkės, šviežios kiaulienos dešrelės ir pan. Daugelyje namų vis dar valgomas senovinis patiekalas - rommegrot ( miltų košė). Kalėdos Norvegijoje neįsivaizduojamos ir be namuose keptų sausainių, kurių kiekviena save gerbanti šeimininkė stengiasi iškepti ne mažiau septynių rūšių . Ko gero iš čia kilęs ir šventinio maisto ruošimo pavadinimas - “septyni vaikai”.
Tradiciniai kalėdiniai patiekalai:
Ryžių pudingas:
3 / 4 puodelio plaktos grietinėlės,2 šaukštai cukraus, 1 šaukštelis vanilės ekstrakto , 2 puodeliai ryžių košės.
Viską gerai išmaišyti ir patiekti su raudonųjų vaisių padažu. Norvegijoje šis pudingas dažnai patiekiamas su viduje paslėtu migdolu, o tas, kuris jį randa, gauna prizą - marcipaninę kiaulytę.
Žuvienė:
700g žuvies filė, , 1l mėsos sultinio,30g aliejaus, 4 bulvės, stiklinė sauso baltojo vyno, 1 svogūnas, poras, lauro lapas, druska, pipirai, skiltelė česnako.
Pakaitintame aliejuje apkepti smulkiai supjaustytus porą, svogūną ir česnaką.Ant jų užpilti karštą mėsos sultinį su pipirais. Sudėti bulves, lauro lapą, ir virti dar 20 minučių. Baigus virti supilti vyną.