» Didžioji panda :: Ailuropoda melanoleuca

 Jūs esate » Pradžia » Pomėgiams » Gyvūnų pasaulis » Temos »» Įvairūs gyvūnai

Didžioji panda - bambukinė meška (lot. Ailuropoda melanoleuca) – lokinių (Ursidae) šeimos rūšis. WWF (World Wildlife Fund) organizacijos simbolis, dėl savo riboto paplitimo laikomas bendru nykstančių rūšių apsaugos simboliu. Nors ir priklauso plėšriesiems žinduoliams, pandos yra žolėdės, minta daugiausia bambukais, racioną paįvairina vaisiais ir vabzdžiais (proteino šaltinis). Todėl kartais, tiesiog ir vadinama bambukine meška.

Kasdien pandai reikia maždaug apie 15kg. bambukų ūglių ir lapų. Kad suėsti tokį kiekį, panda „puotauja“ 16valandų per dieną. Augant jauniems pumpurams ir lapeliams, reikia per dieną suėsti netgi 40kg., nes pumpuruose ir tik išsprogusiuose lapeliuose daug vandens. Kadangi bambukai auga ištisus metus, tai pandai nereikalingas žiemos miegas. Bambukų tankmėje panda išmina tunelio formos taką tarp maitinimosi vietos ir vietos, kur ji miega.

Pandos vaikšto žeme, bet taipogi moka gerai laipioti ir plaukti. Jos yra nakčia aktyvios, o dieną miega šakumose arba olose.

Didžiąsias pandas sunku su kuo nors supainioti. Tankus kailis išmargintas baltos ir juodos spalvos lopais – pagrindinė spalva yra balta. Jos nosis juoda, ausys juodos, priekinės ir užpakalinės kojos taipogi juodos, be to aplink akis juodi ratai. Priekinių kojų juoda spalva pereina į pečius ir sudaro diržą – juostą, apimančią priekinę kūno dalį.

Jų kailis nėra toks minkštas ir pūkuotas kaip atrodo. Pandų kojos trumpos ir kukli uodegėlės bigė.

Tai gan didelis gyvūnas maždaug 150-180cm. ilgio (+10-15cm. ilgio uodega) ir sveria 75-110kg. Ketera yra apie 1,5m.

Pandos – vienišiai ir bendrauja tarpusavyje labai trumpai, kai ateina laikas poruotis. Poravimosi laikotarpis – balandis ir gegužė. Patelė po 2,5-4 mėnesių trukusio nėštumo atsiveda 1-2 labai mažus jauniklius, jie sveria 90-150g. ir būna tik tokio dydžio kaip žiurkė. Deja daug jauniklių miršta. Tik po 45 dienų jaunikliai atmerkia akis. 75-tą dieną jie žengia pirmuosius žingsnius.

Pagal naujausius molekulinės genetikos duomenis didžiosios pandos nuo lokių evoliucinės linijos atsiskyrė prieš maždaug 15 milijonų metų. Šiuo metu neginčijamai laikoma, kad didžiosios pandos priklauso lokinių šeimai ir yra vieninteliai išlikę Ailuropodinae pošeimio atstovai.

Didžiųjų pandų gyvenimo vieta apima tik 5900 km². Tai yra kalnuotos Kinijos Sičuanio, Šansi ir Gansu provincijų teritorijos. Pandos gyvena subtropiniuose kalnuose su tankiu mišku, maždaug 1500-4000 m aukštyje.

Panda dabar labai retas gyvūnas, kuriam gresia išnykimas. Nuo 1939 metų panda Kinijoje saugoma įstatymų.

Didžioji panda | Ailuropoda melanoleuca

  Pandos gyvenimas nuotraukose

• 2020 Rugpjūčio 13 d. Ketvirtadienis.

• Baltosios Metalinės Žiurkės metai (iki 2021-02-12).

• Pasveikink varduvininkus: Diana, Gilvilas, Gilvilė, Ipolitas, Kasijonas, Kasijus, Naglis, Poncijonas,

• Šios dienos istorijos faktai

• Šiandien pasiklausome: Lapalux - Without You (TWOS Remix)

Aukščiausi pasaulio pastatai..... Tai ar žinote kur pastatytas pats aukščiausias pastatas pasaulyje? Nežinote.. siūlome dirstelti.. aukščiausių pastatų pasaulyje dešimtukas, nors aišku laikas nestovi vietoje ir dangoraižiai dygsta...

Atvirutė - gėlytė..... siūlome pasigaminti atvirutę - gėlytę savo rankomis. Mes darėme naujųjų metų progai, bet belankstant sumąstėme, kad ši atvirutė simbolizuoja gyvybę ir tiktų bet kokiai progai ir gimtadieniui ir ma...

Faktai apie bites..... Ar žinote, kad bitės medaus pūslėje telpa iki 60 mg nektaro.Per dieną ji gali atnešti iki 300-400 mg, per visą gyvenimą - 6-8 g nektaro....

Siūlome paskaityti

 DĖMESIO! Jei radote netikslumų, klaidų, ar norėtute pasidalinti savo mintimis - brūkštelkit mums :))

Kaip pasidaryti kaspiną?..... KASPINAS... tai neatsiejama dovanų dalis, nors aišku galima supakuoti dovaną ir be kaspino, bet kaspinas suteikia daugiau dekoratyvumo, puošnumo ir pan... Kartais tik idėjos ir pritrūksta, tad, ka
10 mūsų klausimų European Hit Radio muzikos redaktoriui..Mūsų radijas groja tik tas dainas, kurios yra oficialiuose Europos šalių singlų topuose. Tai – dainos, kurias įvertino pinigais milijonai europiečių. Taip pat grojame tas dainas, kurias pristato...
Faktai apie Adolfą Hitlerį..... Adolfas Hitleris gimė 1889 m.balandžio 20 d.Austrijos miestelyje Braunau.Tėvas 52 metų muitinės tarnautojas Aloisas Hitleris (iki 1877 m.Schicklgruberis), motina jauna, neturtinga mergina Klara Po