» Keisčiausi pasaulio patiekalai
TOP meniu »
Pradžia »
Įdomybės »
TOPai
Neskaitykite šio straipsnio, jei šiuo metu pietaujate!
1. Hagis (angl. Haggis)
Tai nacionalinis Škotijos patiekalas, kuriam paruošti yra sukurta daugybė skirtingų receptų. Pagrindiniais hagio komponentais laikomi avies širdis, kepenys, plaučiai, kurie patiekalo gaminimo metu pagardinami svogūnais, avižiniais dribsniais, druska ir prieskoniais. Paruošus masę iš visų šių ingredientų, ji sukemšama į avies skrandį ir kepama tris valandas. Skanaus!
© Tess Watson | wikipedia2. Magot (angl. Maggot) sūris
Šis sūris populiarus Sardinijoje, Italijoje. Čia jis vietinių gyventojų vadinamas casu marzu. Ypatingas jis tuo, kad fermentacijos procesą čia užtikrina musių, suleistų į sūrio masę, lervos. Kai kuriems Magot sūrio mylėtojams, šios lervos - nepakeičiamas ingredientas. Jie visuomet džiaugiasi, jei valgydami randa jų daugiau. Kiti, prieš valgydami, pirmiausiai išsirankioja lervas, negalėdami nė į jas pasiziūrėti. Kaip pasielgti Jums - spręskite patys.
© Shardan | wikipedia3. Paukščių lizdo sriuba
Tai ypatingas Kinijos gyventojų desertas, kurio svarbiausias ingredientas - paukštelio čiurlio lizdelis. Jis toks svarbus tuo, kad yra kupinas paukštelio seilių, stiprinančių žmogaus imuninę sistemą, gydančių virškinimo, lytinio gyvenimo sutrikimus, palengvinančių astmos priepuolius, gerinančių dėmesio koncentraciją. Vietinių gyventojų ši sriuba laikoma nepakeičiamu vaistu ir sveikatos šaltiniu.
© Stu Spivack | wikipedia4. Tūkstantmečio kiaušinis
Tai dar vienas nacionalinis Kinijos patiekalas: anties arba vištos kiaušinis keliems mėnesiams patalpinamas į molio, pelenų, kalkių, druskos ir ryžių mišinį. Tuomet kiaušinio trynys pažaliuoja, įgydamas stipraus sieros ir amoniako kvapų, o baltymas tampa tamsiai rudu, įgyja drebučių pavidalą. Tūkstantmečio kiaušinis Kinijoje laikomas ypatingu patiekalu ir dažniausiai gaminamas tik ypatingomis progomis (pavyzdžiui, vestuvių).
© Kent Wang | wikipedia5. Muktukas (angl. Muktuk)
Šis tradicinis eskimų patiekalas gaminamas stipriai sušaldant banginio (dažniausiai - Grenlandijos) odą ir riebalus, tačiau valgomas jis nevirtas ir nekepintas. Pagardinamas muktukas dažnai druska arba duona. Eskimų kraštuose banginių medžiojimas ribojamas dėl nedidelių jų skaičiaus, tačiau patiekalo kainai tai neturi didelės įtakos. Paragauti jo galite Aliaskoje.
© cogdogblog | wikipedia6. Jaučio penis Kinija.
Tradicinis afrodiziakas - jaučio penis yra valgomas įvairiose Tolimųjų Rytų vietose. Per Kinijoje vykusias Olimpinės žaidynes kinų atletai, netgi prašė, kad sriuba su buliaus peniu būtų įtraukta į jų kasdieninį valgiaraštį. Gal būtent tai jiems padėjo laimėti 51 aukso medalį.
Jaučio penis Kinija | © joo0ey | wikipedia7. Kepti vandens vanbalai - Bankokas, Tailandas.
Puikus proteino šaltinis traškūs, aliejuje čirškinti vabalai, nukloję visus Tailando gatvės prekystalius. Svirpliai, žiogai ir skėriai tikrai yra iš ko rinktis. Tačiau populiariausi tarp vietinių gyventojų (ir sukeliantys didžiausią siaubą turistams) dideli vandens vabalai, vadinami maeng da. Daugiau nei septynių centimetrų ilgio, steroidais primaitintus tarakonus primenantys vandens vabalai verdami aliejuje, kartais juos pagardinant česnaku bei čili pipirais. Maeng da taip pat kartais sumalami ir jais pagardinama populiari čili pasta namprik, kuria gardinami daugelis tailandietiškų patiekalų.
Kepti vandens vanbalai - Bankokas, Tailandas | © Takoradee | wikipedia8. Kepti tarantulai Kambodža
Didžiausias vorų baimę turinčių žmonių košmaras Kambodžoje patiekiamas keptas. Tarantulų galima nusipirkti turguose. Kepti vorai puikiai tinka kaip traškus užkandis. Vis dėlto drąsuoliai turistai, bandę valgyti keptus tarantulus, sakė, kad jausmas panašus į drėgnų voratinklių valgymą.
Kepti tarantulai Kambodža | © Jaiprakashsingh | wikipedia9. Balut Filipinai
Dar kitaip šis patiekalas vadinamas kiaušiniu su kojomis. Tai kasdien valgomas filipiniečių patiekalas anties ar vištos kiaušinis su beveik išsivysčiusiu embrionu, kuris turi net plunksnas, kojas ir sparnus. Toks kiaušinis yra išverdamas ir valgomas su visu lukštu. Jei susidomėjote, Youtube yra daugybė vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuota, kaip valgomas šis patiekalas.
Balut | Kiaušinis su kojomis | © User:Berthe | wikipedia10. Gyvi aštuonkojai Japonija ir Korėja
Valgyti šį patiekalą tikrai susigundytų ne kiekvienas, ypač matydamas, kaip patiektas gyvas aštuonkojis rangosi lėkštėje, bandydamas pasprukti. Taip pat nepratusių prie šio maisto žmonių organizmui gali būti sudėtinga suvirškinti aštuonkojų čiuptuvus.
Gyvi aštuonkojai | © Rusif Huseynov | wikipedia