» Jono Jablonskio mintys :: Žymių žmonių mintys

 TOP meniu » Pradžia » Sielai » Mintys » Temos » Autoriai » Merfologija » Pasiklydę mintys » Naujausios » Palik PĖDSAKĄ

  • Kalba yra didis, tautos statytas paminklas. [Kalba]
  • Kalboje tauta pasisako, kas esanti, ko verta. Tautos kalboje yra išdėta visa jos prigimtis – istorija, būdo ypatybės, siela, dvasia. [Kalba]
  • Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti. [Gėda]
  • Norint savo kalbos išmokti ir eiti paskui – su savo plunksna – į žmones, reikia mokėti pirmiausia žmonių dainos, pasakos, priežodžiai suprasti ir jų kalbos turtais brangenybėmis stebėtis. [Kalba]
  • Tautos dainų kalba – neišsakoma galybė. Ji žmogaus širdį veria, gaivina, žmogų į aukštybes kelia, ir klausomės jos – nemurmėdami, grožėdamies. [Kalba]
  • Tautos kalba yra ne vienų jos žodžių, gražių ir negražių, rinkinys – ne pats jo žodynas. Tautos kalba yra visa, kas atskiriesiems jos žodžiams gyvybės ir galingumo duoda. [Kalba]

Puslapiai: 1 |

Jonas Jablonskis (slap. Rygiškių Jonas, 1860-12-30 - 1930-02-23) – žymus lietuvių kalbininkas, norminęs literatūrinę lietuvių kalbą. J. Jablonskio darbai ir veikla ypač reikšminga lietuvių literatūrai pereinant nuo tarmių prie bendrinės kalbos vartosenos.

Jonas Jablonskis gimė netoli Naumiesčio, Kubilėlių kaime, Juozapo Jablonskio (1830–1903) ir Agnės Šipailaitės (1836–1915) šeimoje. 1872 m. rudenį J. Jablonskis pradėjo mokytis Marijampolės gimnazijoje. 1881 m. gegužės mėn. prasidėjo baigiamasis etapas – abitūros egzaminai. Kartu su J. Jablonskiu gimnaziją baigė ir Vincas Kudirka. Rugpjūčio mėn. J. Jablonskis įstojo į Maskvos universiteto Istorijos ir filologijos fakultetą.

Svarbiausi veikalai: „Lietuviškos kalbos gramatika“ (1901 m.), „Lietuvių kalbos sintaksė“, „Lietuvių kalbos gramatika“ (1922 m.), „Lietuvių kalbos vadovėlis“ (1925 m.), „Linksniai ir prielinksniai“ (1928 m.). Redagavo Žemaitės, G. Petkevičaitės-Bitės, Jono Biliūno ir kitų rašytojų kūrinius. Kartu su mokiniais vertė vadovėlius bei grožinę literatūrą..


  • Aleksanderis Popas

  • Paulo Coelho

  • Titas Livijus

  • Džakomas Leopardis

  • Vilis Rodžersas

  • Bronislovas Lubys

  • Lao Dzė

  • Garisonas Keiloras

  • Žanas Batistas Moljeras

  • Eimosas Bronsonas Olkotas

  • Konstantinas Paustovskis

  • Justinas Marcinkevičius

  • William Blake

  • Čarlis Čaplinas

  • Abraomas Linkolnas

  • Shakti Gawain

  • Henris Deividas Toro

  • Džonas Deivisonas Rokfeleris

  • Gabriel Garcia Marquez

  • Ciceronas
  • • 2021 Sausio 18 d. Pirmadienis.

    • Baltosios Metalinės Žiurkės metai (iki 2021-02-12).

    • Pasveikink varduvininkus: Gedgaudas, Jogailė, Jolita, Liberta, Priscilė, Priska, Radmantas, Radmantė, Radmina, Radminas, Radminė, Radys,

    • Šios dienos istorijos faktai

    • Šiandien pasiklausome: Lapalux - Without You (TWOS Remix)

    Kalendoriai 2021-iesiems metams..... 2021-iesiems, baltojo metalinio jaučio metams ir šiemet paruošėme kelis kalendoriaus variantus - tiesiog nusikopijuojate, atsispausdinate ir žingsniuojate per jaučio metus :))...

    Ypatinga 2021-ųjų metų diena!..... pasirodo.. 2021-aisiais metais, turėsime vieną ypatingą dieną, kuri turbūt labiausiai apaugusi mitais ir prietarais, kai nieks nesiseka, viskas krenta iš rankų ir pan......

    2021 m. nedarbo dienos..... tad, kiek laisvų dienų turėsime 2021-aisiais metais? Pasirodo, kad 2021-aisiais turėsime net 4 "ilguosius savaitgalius"... ...

    Tautinė merfologija

    Siūlome paskaityti

     DĖMESIO! Jei radote netikslumų, ar radote tai ko neturėtų čia būti, ar žinote (jei nenurodyta) minties kilmę ar autorių, ar norėtute pasidalinti mintimis - brūkštelkit mums :))

    Kaip papuošti kalėdinę eglutę..... belaukiant švenčių, norisi kad ir namai kvepėtų jomis, tad kelios idėjos kaip paprastai ir originaliai sukurti kalėdinę nuotaiką namuose..
    Lietuvos ir pasaulio talentai..... įvairūs, kartais gal ir keisti, žmonių talentai
    Faktai apie japonus..... Ar žinote, kad gaminimui Japonai naudoja daug žuvies, jautienos, kiaulienos , įvairių jūros gėrybių.Dažnaisuiai patiekalai būna pakankamai aštrūs, kvapnūs ir su daug sojų padažo